Každý měsíc bude vyhlášen on-line chat, ve kterém vám bude k dispozici odborník a po dobu 2 hodin bude zodpovídat vaše dotazy týkající se tématu měsíce. Otázky můžete pokládat zde již od začátku měsíce, zodpovězeny budou v termínu on-line chatu. Termín on-line chatu bude ještě upřesněn. Odborným garantem pro měsíc vlákniny je Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. Využijte jedinečné možnosti zeptat se jednoho z největších odborníků na cokoli, co vás zajímá z tématu vlákniny.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Přečetla jsem si všechny otázky a odpovědi a zase jsem se dozvěděla pro mne užitečné rady. Moc děkuji .
Děkujeme za odpovědi!
S rozpustnou vlákninou v ovsu jste mě potěšil - obávala jsem se, že zvýšeným přísunem celozrnného pečiva a ovesných vloček jsem zvýšila spíše tu nerozpustnou složku.
Macatice:
Dobrý den, vláknina je rozpustná a nerozpustná. Všude se ale uvádí jen doporučené mnžství vlákniny jako celku a také na obalech je uváděno množství jako celek. V jakém vzájemném poměru by asi měl být příjem rozpustné a nerozpustné vlákniny? A kde se jednotlivé typy vlákniny vyskytují? Je ten poměr důležitý a člověk by měl přijímat oba typy vlákniny, nebo na tom tolik nesejde a účinky obou typů jsou zastupielné? Děkuji za odpovědi.
Odpověď:
Děkuji za krásnou otázku. Za normálních okolností bývá poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny 3:1, doporučuje se navyšovat oba typy vlákniny - pokud se navýší více rozpustná a poměr se změní, není to žádný problém. Rozpustná vláknina bývá více v ovoci, ovsu, nerozpustná spíše v jádrech, semenech. Oba typy vlákniny mají vliv na střevní peristaltiku, snížení rizika vzniku divertikulů, hemoroidů atd. Rozpustná vláknina má větší vliv na narůst správné mikrobioty, tím na snížení hladiny krevních tuků a snížení kardiovaskulárního rizika.
ifucikova:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má přijaté množství vlákniny také vliv na karcinom žaludku. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Studie nejsou zcela konzistentní, ale podle provedené metaanalýzy na více než 580 000 lidech z roku 2013 vede zvýšený příjem vlákniny ke snížení rizika rakoviny žaludku, jedná se o nezávislý faktor.
martin21:
Dobrý den, mám několik dotazů týkajících se probiotik:
1) Je vhodné přijímat probiotika ve formě doplňků?
2) V jakých potravinách kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme?
3) Jsou nějaké významné rozdíly mezi obsahem probiotik v jogurtech, nebo nezáleží, jaký si koupím?
Odpověď:
1) Pokud nejsme schopni udržet mikrobiální bilanci, je nutné pomoci organismu příjmem probiotik pomocí potravinových doplňků.
2) Probiotické bakterie jsou přidávány do tablet, granulí, různých dalších potravin. Nejčastěji (a nejlépe využitelné) jsou v zakysaných mléčných výrobcích, ale jsou i v kysaných produktech, jak je zelí atd..
3) V běžných jogurtech jsou přítomny bakterie mléčného kvašení, které mají pozitivní účinky na lidské zdraví, některé jogurty jsou probiotickými bakteriemi obohaceny – je to uvedeno v jejich složení. V přítomnosti probiotických bakterií v jogurtech je tedy zásadní rozdíl.
martin21:
Ještě bych se chtěl zeptat, jaký máte názor na různé domácí testy na intolerance (food detective apod.), opravdu to funguje? Jakým způsobem lze intoleranci na různé potraviny diagnostikovat?
Odpověď:
Většinou se jedná o vyšetření krve na protilátky proti různým potravinovým antigenům, test, který již odborná veřejnost neuznává, proto se posunul do portfolia firem, které jej nabízejí pro širokou veřejnost s velkou pompou. Otázka je složitá, intolerance potravin může být způsobena alergickou reakcí, idiosynkratickou reakcí, intolerancí některé ze složky potravy (například nesnášenlivostí mléčného cukru atd.). Nelze tedy odhalit obtíže jednoduchým způsobem, testy jako food detective jsou podvodem. Stanovit příčinu obtíží je obtížné i pro lékaře, výhodou „snadných řešení“ jako je food detective, je chybějící odpovědnost výrobců ke konkrétnímu stavu člověka, jde jim jen o zisk.
KruntoradovaL:
Ráda bych se chtěla zeptat, zda je dobré snídat Jáhlové kaše v rámci vlákniny a kolik množstí?
Odpověď:
Dotaz je poněkud těžkopádný, ale pokud jsem ho pochopil dobře – jáhlová kaše obsahuje ve 100 g suché směsi 8,5 g vlákniny, je tedy bohatým zdrojem, který se vyplatí konzumovat, pokud chceme navýšit příjem vlákniny.
martica:
Je vhodné používat chlorellu? Má to nějaký efekt nebo je to spíše další marketingová bublina?
Odpověď:
Jedná se o zelenou řasu, která obsahuje vlákninu a chlorofyl. Není-li narušena její buněčná stěna, organismus ji nedokáže využít. Zdravotní tvrzení uváděná výrobci prozatím nebyla institucemi jako je FDA ani EFSA potvrzena a tedy povolena užívat při jejich prodeji.
Macatice:
Dobrý den, doporučený denní příjem vlákniny je 30 g. Zamýšleli jsme se nad tím, proč je toto množství uváděno "absolutně", proč se například nevztahuje na jednotku váhy nebo není závislé na denním energetickém příjmu. Opravdu doporučená denní dávka vlákniny na žádných faktorech nezávisí a je pro všechny dospělé a zdravé jedince stejná? Děkuji.
Odpověď.
Doporučení říkají 25-30 g vlákniny denně, případně 12,5 g vlákniny na každých 1000 kcal diety. Problémem je většinou nízký příjem vlákniny, pokud jedinec snese větší než doporučené množství, má to pozitivní zdravotní účinky.
rampicek:
Dobrý den, jaký maximální denní příjem vlákniny byste doporučil? Je mi známo, že nadměrný příjem může snižovat vstřebávání vitaminů a minerálních látek a způsobovat střevní potíže, je ještě kromě toho nějaké další riziko nadměrného příjmu?
Odpověď.
Problém většinou bývá prudké navýšení příjmu vlákniny. Volně žijící populace konzumují až 100 g vlákniny denně, je však nutný pohyb a adaptace střevního niikrobiomu na takový příjem vlákniny. Na to organismus uvyklý západní dietě není zvyklý.
martica:
Dobrý den, měla bych dotaz na vlákninové doplňky stravy, doporučil byste je? Nebo v nich vidíte nějaké riziko (mám na mysli, když se konzumují v rozumném množství)? A jaký druh byste případně doporučil?
Odpověď:
Pokud není člověk schopen konzumovat dostatek vlákniny v potravinách, jako je ovoce, zelenina a celozrnné pečivo, je vhodné doplnit vlákninu v potravinových doplňcích. Podle chybějící složky potravy je vhodné doplnit jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu, řídit se její tolerancí, nenavyšovat množství vlákniny příliš rychle vzhledem ke změně mikrobiomu.
Dobrý den, vláknina je rozpustná a nerozpustná. Všude se ale uvádí jen doporučené mnžství vlákniny jako celku a také na obalech je uváděno množství jako celek. V jakém vzájemném poměru by asi měl být příjem rozpustné a nerozpustné vlákniny? A kde se jednotlivé typy vlákniny vyskytují? Je ten poměr důležitý a člověk by měl přijímat oba typy vlákniny, nebo na tom tolik nesejde a účinky obou typů jsou zastupielné? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má přijaté množství vlákniny také vliv na karcinom žaludku. Děkuji za odpověď.
Ještě bych se chtěl zeptat, jaký máte názor na různé domácí testy na intolerance (food detective apod.), opravdu to funguje? Jakým způsobem lze intoleranci na různé potraviny diagnostikovat?
Dobrý den, mám několik dotazů týkajících se probiotik:
1) Je vhodné přijímat probiotika ve formě doplňků?
2) V jakých potravinách kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme?
3) Jsou nějaké významné rozdíly mezi obsahem probiotik v jogurtech, nebo nezáleží, jaký si koupím?
Ráda bych se chtěla zeptat, zda je dobré snídat Jáhlové kaše v rámci vlákniny a kolik množstí?
Je vhodné používat chlorellu? Má to nějaký efekt nebo je to spíše další marketingová bublina?
Dobrý den, doporučený denní příjem vlákniny je 30 g. Zamýšleli jsme se nad tím, proč je toto množství uváděno "absolutně", proč se například nevztahuje na jednotku váhy nebo není závislé na denním energetickém příjmu. Opravdu doporučená denní dávka vlákniny na žádných faktorech nezávisí? Děkuji.
Dobrý den, jaký maximální denní příjem vlákniny byste doporučil? Je mi známo, že nadměrný příjem může snižovat vstřebávání vitaminů a minerálních látek a způsobovat střevní potíže, je ještě kromě toho nějaké další riziko nadměrného příjmu?
Dobrý den, měla bych dotaz na vlákninové doplňky stravy, doporučil byste je? Nebo v nich vidíte nějaké riziko (mám na mysli, když se konzumují v rozumném množství)? A jaký druh byste případně doporučil?